Talen

5 tips waarmee je jouw goede finance voornemens haalt!

Versnel de jaarafsluiting met BI voor finance

5 tips waarmee je jouw goede finance voornemens haalt!

Dit blog is geschreven door Tim Verheijen, BI Consultant bij Hillstar

Tijdens de vooruitblik op het nieuwe jaar, meestal in kwartaal 4 van het voorgaande jaar, worden essentiële KPI’s (c.q. targets) vastgelegd en met de eindverantwoordelijken besproken wat er behaald dient te worden in het komend jaar. Vaak worden financieel verantwoordelijken belast met deze taak.

Tijdens congressen voor de financial wordt regelmatig het begrip Data Warehouse genoemd. Echter een helder beeld hebben bij het begrip Data Warehouse? Dat is lastig. Vaak wordt een complex en prijzig beeld geschetst. Dat is het ook, wanneer je een complete oplossing vanaf de grond moet opbouwen. Wanneer je met een quickstartoplossing werkt, staat er al een kant-en-klare omgeving als basis. Dat vergt natuurlijk ook een investering, als je dan echter een verliezende klant te laat opmerkt en daardoor al 1% van je omzet misloopt, is deze investering heel goed te verdedigen.

Om dit tot concrete voorbeelden te brengen waarbij een ready-to-use Data Warehouse van toegevoegde waarde kan zijn, geven we vijf tips mee:

Verkoop

Het is lastig om een verliezende klant te constateren. Met behulp van BI analyseer je de klant op verschillende elementen die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Belangrijk is te weten wat je onder een verliezende klant verstaat. Bijvoorbeeld: klant A bestelt maandelijks een X-aantal artikelen welke onder te splitsen zijn in 5 artikelgroepen. Echter zijn twee artikelgroepen belangrijk, aangezien daar de meeste marge te behalen valt. Onze oplossing toont automatisch dat een artikelgroep of een bepaald artikel terugloopt en dat er een signaal komt zodra een klant minder besteld dan het gemiddelde dat over twee artikelgroepen als marge behaald wordt.

Voorraad

Vaak willen productiemanagers een bepaalde werkeffectiviteit van de werknemers zien. Maar hoe laat jouw ERP-pakket dat in een mooie grafische weergave zien met bijvoorbeeld een signaalmoment? In het Data Warehouse kan je bijvoorbeeld de werktijden vanuit een externe bron (HR-oplossing) met het huidig ERP-systeem combineren. Zo kan je de productie tegen het aantal uur zetten dat werknemers hebben gewerkt. Zodra je dit onder controle hebt met een effectieve stuurinformatie kan je naar de toekomst kijken. Hoeveel productie komt eraan en dient er opgeschaald te worden op een bepaalde productielocatie?

Standaard Power BI voor Microsoft Dynamics NAV, AX D365 FO, BC en Exact Globe

Zien hoe Power BI voor Dynamics & Exact werkt? Bekijk de demo!

Inkoop

Leveranciers wil je kunnen beoordelen op verschillende facetten. Deze facetten zijn voor elk bedrijf weer anders om te beoordelen. Bevestigen de leveranciers de inkooporders binnen 48 uur? Leveren leveranciers op tijd? Zijn ze ISO gebonden? Worden de leveringen altijd volledig geleverd? Wordt gevarengoed met de juiste voorschriften geleverd? Met deze informatie in het achterhoofd, kunnen de inkoopmanagers beter de onderhandeling in met een vernieuwd contractvoorstel mochten de leveranciers de beloftes niet na zijn gekomen.

HR

Als uw organisatie actief is in meerdere landen, kan het zijn dat u diverse payroll-oplossingen gebruikt. Deze verschillende payroll oplossingen combineren wij in onze standaard BI oplossing met elkaar om zo tot interessante stuurinformatie te komen. Ziekteverzuim is bijvoorbeeld een interessante KPI. Die kun je doorsnijden op afdeling, leeftijdscategorie of zelfs welke opleiding iemand heeft gevolgd.

Finance

Budgethouders hebben vaak geen zicht op de kosten waar zij uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn en waar Finance de kosten op boekt. In het datawarehouse is het mogelijk om een PDF-link toe te voegen aan het boekstuk waar uiteindelijk de kosten op geboekt zijn. Hierdoor kunnen budgethouders via de computer of tablet de factuur openen waar zij meer informatie over willen hebben en direct schakelen met de leverancier mocht dit niet conform contractafspraak zijn.

In dit artikel omschrijven we 5 tips op 5 werkgebieden waarbij onze ready to use BI oplossing je in korte tijd op weg helpt. Met BIRDS maak je een connectie met jouw database en krijg je direct een aantal waardevolle dashboards in Power BI. Bekijk onze demo om een gevoel te krijgen bij de werking van het standaard Data Warehouse in combinatie met Power BI!