Talen

Business Intelligence en Predictive Analytics | Wat kunnen we leren van de politie?

Business Intelligence en Predictive Analytics Wat kunnen we leren van de politie?

Business Intelligence en Predictive Analytics | Wat kunnen we leren van de politie?

Het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) voorspelt waar en wanneer er op een plek een inbraak of roof plaatsvindt. Wat kunnen wij daar als bedrijfsleven van leren? 

1: Data is goud!
Data, het woord dat door een heleboel boardrooms galmt. Wat doe je daar nu precies mee? Het belangrijkste is dat je gaat denken in ‘data’. Welke data is er? En welke data zouden we graag willen hebben die nu nog niet geproduceerd wordt? Er is dus interne data nodig. Maar denk ook welke data van buitenaf je zou willen gebruiken. Zo heeft het CBS bijvoorbeeld heel veel gegevens over de stand van het land. Dus inkomens per regio, groei van de bevolking en criminaliteitscijfers. Die laatste is vooral voor de politie heel interessant. Echter, denk ook eens na over wat de waarde van zulke data is voor jouw bedrijf. Welke macrotrends hebben invloed op onze bedrijfscijfers? Het CBS houdt ook statistieken bij over landbouw, brandstofprijzen en bijvoorbeeld export. Belangrijk punt: Hoe minder data, hoe minder slim de voorspelling is.

Hillstar Business Intelligence levert waardevolle Power BI rapportages en Analytics

Power BI ervaren?

2: De toekomst is vaak een herhaling van het verleden
Ieder jaar wordt het weer zomer en ieder jaar kopen we weer korte broeken, slippers en parasols. Die zekerheid is er, maar dat zien we ook duidelijk. Data is vaak weggestopt in een ERP-systeem en door de waan van de dag wordt weinig gekeken naar het verleden. Laat staan welke trends daarin te zien zijn. Door data over elkaar heen te leggen en verschillende bronnen te combineren, ga je dingen zien die anders niet duidelijk zichtbaar zijn. Misschien is er ieder jaar wel een tekort van een bepaald product in dezelfde periode.

3: Onderneem actie met hetgeen dat voorspelt wordt
Datagedreven werken, nog zo’n lekkere modeterm. Wie doet dat al? De politie! Ze zetten meer mensen in wanneer CAS aangeeft dat er weleens iets zou kunnen gebeuren op een bepaalde tijd en plaats. Het systeem heeft een voorspelling gedaan. Of die voorspelling uitkomt, moet blijken. Maar ze zijn er in elk geval op voorbereid. Het gaat erom dat je rekening houdt met voorspellingen. Daardoor wordt je niet verrast door een gebeurtenis die data eigenlijk al had zien aankomen. Bijvoorbeeld te weinig voorraad, te weinig mankracht of oplopende inkoopprijzen.