Hillstar logo web small

Data is onmisbaar, maar hoe goed beschermt u die? Hoe Data Governance werkt!

16 maart 2021
Edward Rozendaal

Dit blog is geschreven door Ruben Oudshoorn

Het is geen geheim dat data in alle bedrijfstakken een steeds grotere rol speelt. Door data kunnen we korter op de bal zitten. Door data weten beter waar we staan en wat we kunnen verwachten. Bedrijven die data ademen doen het beter. Bedrijven met data hoog in het vandaal zijn succesvoller dan hun concurrenten. Organisaties met data in het vizier, weten beter om te gaan met de risico's en gevaren op hun pad. Een datacultuur is onmisbaar in deze tijd. Maar hoe beschermt u deze data?

Wat is Data Governance?

Data Governance is het geheel aan beleid, processen en organisatiestructuur die het data management ondersteunen. Het is de hele structuur van het Data Governance programma dat ervoor zorgt dat de hele organisatie de data begrijpt, vertrouwt en veilig weet te houden.

Waar de verschillende vormen en bronnen van data toenemen is het nodig om een ingebedde dataomgeving te hebben, die past bij de omvang en het type van de organisatie en die ervoor zorgt dat de juiste mensen bij de juiste data kunnen, zodat ze op het juiste moment de juiste beslissingen weten te nemen. Hoe meer de data onderdeel is het van het proces, hoe belangrijker het wordt.

Met Data Governance kan een organisatie een overkoepelde strategie neerzetten voor het managen van data. Daardoor kan inzichtelijk gemaakt worden welke data er is en hoe die data gebruikt kan worden. Door organisatie-overstijgend de definities en regels vast te leggen, kunnen analyse en groei op een hoger plan getild worden.

Kortom, Data Governance is de basis voor een organisatiebrede datacultuur.

Het rapportje voorbij

Een datacultuur begint bij het beschikbaar maken van de data. Dat zien we bij onze klanten keer op keer gebeuren. Als we door het ontsluiten van de ERP systemen door middel van Power BI rapportages zicht geven op de kernprocessen in een organisatie, gaat de data leven. Daarbij is het onze ervaring dat inzicht in data tot duidelijkheid leidt. Tegelijkertijd leidt het tot nieuwe vragen. Dat zijn vragen die de diepte in gaan, naar het detailniveau, maar ook vragen die de breedte in gaan, over de processen heen. Zo wordt er, bij het ontsluiten van kernsystemen, een zaadje geplant, die uit kan groeien tot een bloeiende datacultuur.

Deze datacultuur groeit niet vanzelf. Daarvoor is zorg en aandacht nodig. Daarvoor is snelheid en nauwkeurigheid nodig. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is. Het is belangrijk dat de business daarbij een sturende rol heeft.

Een aantal zaken zullen daarvoor steeds meer vorm moeten krijgen.

  • Data Standaarden. Hoe definiëren we zaken als marges en marge percentages? Wat bedoelen we met 'bedrijfsonderdeel'? Waar komt de data vandaan?
  • Organisatiestructuur en dataprocessen. Hoe wordt data verwerkt? Waar is het beschikbaar? Wie kan erbij? Waar moet je zijn, als je op zoek bent naar nieuwe inzichten?
  • Technologie. Welke technologische keuzes worden er gemaakt? Is de neergezette basis, uit te breiden? Is het ook mogelijk, om naast standaardrapporten, ad hoc rapportages te maken?

Voordelen

Een goede Data Governance zorgt ervoor dat de beveiliging en compliance beter geregeld worden. Het voorkomt dat er op allerlei verschillende plekken, verschillende rapporten rondzwerven, waar geen zicht op is.

Daarnaast zorgt het voor een betere datakwaliteit. Data die gebruikt wordt, wordt ook beter. Data Governance dwingt een organisatie te standaardiseren en te zorgen dat datakwaliteit in de bron verbetert.

Verder is er een versnelling in de automatisering. Als de basis staat, is het uitbreiden ervan een stuk eenvoudiger.

Om dit te kunnen bereiken is het van belang dat Data Governance wordt gedragen vanuit het management. Een belangrijke rol spelen degenen die technisch verantwoordelijk zijn voor databronnen. Het is goed om functionele experts aan te wijzen die per domein kennis hebben en de rapportages kunnen waarborgen en toelichten.

Conclusie

Het inrichten van Data Governance is een proces. Het begint klein, maar met het geven van aandacht en het verschaffen van inzichten, groeit het langzaam maar zeker. Een organisatie die die stappen in beleid, processen en technologie blijft voeden, is op weg naar een volwaardige datacultuur. 

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink