Hillstar logo web small

Hoe houd je BI data veilig?

12 april 2021
Edward Rozendaal

Regelmatig gaan er verhalen rond gijzelsoftware over in het nieuws. Bedrijven liggen dan soms dagenlang plat en hebben geen toegang tot hun eigen IT landschap. Een nachtmerrie voor de IT manager, maar ook voor de rest van de organisatie. Dat mag dus nooit gebeuren. Daarom willen we een zo veilig mogelijke omgeving waar onze data opgeslagen is. Hoe kun je dat nu veiliger opslaan dan op een server in je eigen kantoor? Daar kan immers toch niemand bij zonder sleutel? Even geleden schreven we al over Data Governance. In dit artikel gaan we verder in op veiligheid van uw bedrijfsgegevens en spanningsveld tussen Cloud en On-Premise data.

Eten of opgegeten worden 

In de natuur is het simpel, ‘Eten of opgegeten worden’. Zo is het met data ook ongeveer. Het is een wedstrijd waarbij veiligheid centraal staat. Die hacker aan de andere kant van de linie probeert steeds nieuwe dingen om jouw data te stelen of gijzelen. Dat vergt nogal wat als je data in eigen huis beheert. Namelijk dat jouw team er ook constant voor zorgt dat ze die hackers buiten de deur houden. 

Binnen een on-premise omgeving hangt de veiligheid van de data globaal af van vier onderdelen. Dat zijn professionaliteit van het team, de diepte van hun kennis, de breedte van hun kennis en de fysieke toegang die mensen hebben tot de ruimte waar de data zich bevindt. 

De eerste drie punten gaan sterk in op de wedloop tussen hacker en potentieel slachtoffer. Hierin loopt de waarde van de data parallel aan de investering die je als organisatie zou moeten doen om die te beveiligen. De betekent dat er constant meer geinvesteerd moet worden in kennis van deze mensen om te zorgen dat hackers buiten de deur blijven. 

Het vierde onderdeel gaat over de fysieke toegang tot de serverruimte. Kan de schoonmaakster aan het eind van een werkdag moeiteloos alle data overhevelen? Je wilt van iedere persoon die in die ruimte komt weten wie het is en wat die persoon daar doet. Dan heb je in kaart wie er fysiek bij kan. 

Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het er binnen uw organisatie uitziet, kunt u een professionele EDP audit uit laten voeren. Een extern bedrijf voert dit uit en legt de vinger op de zere plek(ken).

Kies voor bewezen veiligheid

In 2020 won Microsoft het imposante Joint Enterprise Defense Infrastructure-contract dat werd gegund door het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Het Amerikaanse leger heeft betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan en heeft veel te verliezen als hun data in verkeerde handen valt. Dit cloud gebaseerde contractzou de nervositeit weg kunnen nemen dat bij veel bedrijven nog steeds leeft over beveiliging in de cloud. Microsoft heeft 3.500 cyber-security ingenieurs in dienst en investeert $ 1 miljard per jaar aan cyber beveiliging. Zie dit als een verlengstuk van uw eigen organisatie als u kiest voor Microsoft’s Cloud-oplossingen.

Cloudoplossingen zijn er om ons leven makkelijker te maken. Natuurlijk staat uw data ineens niet meer binnen eigen muren, maar het aantal mensen dat de veiligheid garandeert is enorm. Dit aantal resources dat Microsoft hierop heeft gezet, is voor de gebruikers van Microsoft Azure diensten het signaal om je niet druk te maken om veiligheid en je te focussen op klanten, medewerkers en het behalen van betere resultaten met Power BI.

Voor het geval u toch nog niet overtuigd bent, wij implementeren BI zowel in de Cloud als On-Premise én hybride. In het geval dat er nu een On-Premise ERP-systeem wordt gebruikt dat wordt vervangen voor een Cloud variant, dan kan BIRDS hierin ook een brug slaan.

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink