Hillstar logo web small

Hoe verbeter je doorlooptijden met Power BI? Lean Manufacturing met Business Intelligence!

16 december 2020
Edward Rozendaal

Al sinds de industrialisatie zijn producerende bedrijven bezig om hun processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Hoewel je met het produceren van producten geld verdient, kost het aan de andere kant ook veel. De bedragen die een paar procent minder productiekosten tegen dezelfde opbrengsten opleveren kunnen fors oplopen. Lean Manufacturing heeft bij veel productiebedrijven al voor een flinke verbetering gezorgd. Soms zijn knelpunten in de werkstroom overduidelijk en is daar dus ook eenvoudig iets aan te doen. Maar hoe meer er verbeterd is, hoe moeilijker het wordt om die knelpunten 'met het blote oog' te zien. Gelukkig is er echter ook steeds meer data beschikbaar. Power BI helpt je om deze data inzichtelijk te maken.

Onze klant Rotom werkt met Microsoft Dynamics AX en beschrijft in hun klantcase dat zij nu een behoorlijke winst hebben behaald in het verlagen van omsteltijden. Door een verbeterd inzicht in voorraden, kunnen zij slimmer sturen op seriegrootte en dat zien zij terug in een verlaging in omsteltijden. Dat inzicht hadden zij eerder niet, omdat de data veelal met Excel bestanden uit Dynamics AX kwam. Het kost dan veel tijd om dat inzichtelijk te maken en te houden, aangezien er veel repetitief werk in zit. BIRDS zorgt ervoor dat al deze data op één plek samenkomt en levert tegelijk een set rapportages in Power BI. Daarmee realiseer je een vliegende start en krijg je direct inzicht in een groot aantal KPI's.

Doorlooptijd in een productiebedrijf wordt globaal bepaald door bewerkingstijd, omsteltijd, wachttijd, transporttijd en batchgrootte. Binnen het ERP-systeem ligt het antwoord op de vraag hoe je de doorlooptijd verkort. Vaak is er al wel een vermoeden waar knelpunten zitten, dus wordt daar als eerst op ingezoomd. Door alerts aan de stappen te verbinden, is iedere betrokkene altijd op de hoogte van een KPI die buiten de gestelde parameter valt.

Zicht op de hele keten

Per deel van de keten wordt vaak al scherp gekeken naar verbeteringen. Buiten de productieketen gebeurt echter ook veel dat van invloed is op het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Heeft u bijvoorbeeld zicht op de volledige doorlooptijd? Op welk deel van het proces is er dan nog winst te behalen? Het gaat dan ook om administratie, planning of bijvoorbeeld verkoop. Dat gaat verder dan enkel de productiecapaciteit. Rajan Suri beschrijft in zijn boek 'It's about time' hoe tijdsbesteding in diverse delen van het proces tot inefficiëntie leidt. Hij omschrijft in het boek onder andere hoe je met Quick Response Cells (QRC’s) zeer gefocuste werkzaamheden afhandelt. In 'Beyond Lean: It’s About Time! (2011) (https://quickresponse-enterprise.com/wp-content/uploads/2019/08/Beyond-Lean-it-is-about-time-eng.pdf) beschrijft Suri dat de helft van de besteedde tijd in kantooractiviteiten zoals offertes uitbrengen en orderverwerking wordt gestoken. Deze processen dragen voor meer dan 25% bij aan de totale productiekosten, aldus Suri.

Dit toont aan dat het belangrijk is om processen zo goed mogelijk vast te leggen in een IT-oplossing zoals Microsoft Dynamics 365 of Exact Globe. Maar het hebben van data an sich mag geen doel zijn. De waarde van data komt pas tot uiting wanneer je het inzichtelijk maakt. 

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink