Hillstar logo web small

Klopt uw data wel?

1 april 2021
Edward Rozendaal

En waar komt deze eigenlijk vandaan?

Dit blog is geschreven voor Jeroen Kooij

Grote kans dat u bij uw dagelijkse werkzaamheden gebruik maakt van rapportages. Misschien is dit al een goed uitziende Power BI rapportage sterk gefocust op KPI’s? Of misschien werkt u toch liever in een Excel bestand waarin u inmiddels een historie aan data heeft opgebouwd? Door het gebruik van rapportages maakt u het komen tot beslissingen eenvoudiger, eenduidiger en daarmee betrouwbaarder. Toch? Of twijfelt u ook wel eens aan de juistheid & opbouw van de gegevens die u gebruikt bij uw beslissingen?

Oorsprong van rapportages

Door de kracht en eenvoud van rapportagetools als Excel en Power BI is het opzetten van de eerste stappen binnen rapportage voor veel mensen geen probleem meer. Dit is een ontwikkeling die het mogelijk maakt voor werknemers in alle lagen van de organisatie om zelf met data aan de slag te gaan, ook wel ‘Self Service BI’ genoemd. Vaak wordt de rapportage met trots getoond aan collega’s en leidinggevenden. Met dit enthousiasme is natuurlijk niets mis, integendeel, maar er schuilt wel een risico in. Als het rapport, in al het enthousiasme, wordt overgenomen en vervolgens aan ieders persoonlijke voorkeur wordt aangepast ontstaan er al snel tal van varianten en uitbreidingen op het origineel. Zeg eens eerlijk, de rapportage die u gebruikt heeft u deze volledig zelf gebouwd of is deze ook met het nodige kopieer werk tot stand gekomen?

Ontbrekende kennis

Een situatie die ik als consultant regelmatig tegenkom is dat er gebruik gemaakt wordt van rapportages waarvan de oorspronkelijke maker inmiddels niet meer binnen de organisatie werkzaam is. Het rapport is overgenomen door de opvolger en hier en daar aangepast, maar waarom iets op een bepaalde wijze is opgenomen is niet altijd helder. Niet al te vaak zijn de gemaakte berekeningen complex en ontbreekt de context waarin deze zijn bedacht. En dat is niet gek, het bouwen van rapportages vergt immers expertise en de opbouw van deze kennis gaat niet zomaar, maar ontstaat met de tijd. 

Bronsystemen

Bij het bouwen van rapportages is inhoudelijke kennis van het bronsysteem nodig. Welke data is überhaupt beschikbaar en in welke tabellen is dit opgeslagen? Hoe lopen de relaties tussen de verschillende tabellen? Niet altijd is de maker van het rapport even thuis in het bronsysteem (óf bronsystemen) of heeft hij/zij de benodigde technische kennis paraat. Zal het niet fijn zijn als al deze complexe zaken zijn uitgezocht door kenners van het bronsysteem en dat de maker van het rapport zich puur en alleen op het rapport kan richten? Een centraal model (datawarehouse) kan hier de uitkomst zijn, dit door de verschuiving van complexiteit rondom het bronsysteem te verplaatsen van het rapport naar het datawarehouse. Realiseert u zich: een klein foutje, gemaakt aan het begin bij het ophalen van de data, kan aan het einde van het proces tot totaal verkeerde informatie leiden.

BIRDS voor 4PS Construct

Centraal model, één waarheid

Dat brengt mij tot datavalidatie, naast het voordeel van een centraal model qua databroncomplexiteit heeft het ook een bijkomend voordeel bij het valideren. Een belangrijke stap in het proces van Business Intelligence (BI), het komen tot informatie op basis van data, is het controleren van de kwaliteit van de data. Vaak wordt deze datavalidatie gedaan op het moment van het bouwen van de rapportage. Datavalidatie kan een aanzienlijk deel van het complete ontwikkelproces in beslag nemen en wordt niet altijd als even plezierig ervaren. Alleen daarom al is het fijn om reeds aangesloten data te kunnen gebruiken in plaats van de datavalidatie (opnieuw) te moeten uitvoeren. Door een datawarehouse maakt bovendien iedereen gebruik van dezelfde gegevens en daardoor kan de datavalidatie centraal plaatsvinden. Het vermindert de noodzaak om steeds vanaf het begin te moeten beginnen, of om uw rapportage te baseren op een complex bestaand rapport die toch niet 100% overeenkomt met uw informatiebehoefte. Er is één waarheid en die komt uit het centrale datawarehouse.

Prefab rapportageoplossing

Een centraal BI model kan ervoor zorgen dat je als maker van een rapport snel van start kan gaan met betrouwbare gegevens. Maar ook bij een centraal model moet eerst de content worden geïmplementeerd; op basis van de informatiebehoefte moet iemand de logica van het bronsysteem ontleden en vertalen naar een rapportagemodel. Dit vergt een aanzienlijke investering qua tijd en dus geld. Gelukkig is het geheel opbouwen van een BI model niet een noodzakelijk feit; Hillstar biedt met haar BI platform BIRDS namelijk de ideale Prefab rapportageoplossing: een Datahub als centraal model met daarbij een content library. Hierin is de logica van het bronsysteem al uitgepluisd en is de data klaargezet in een vorm geschikt voor rapportage.

Content Library

BIRDS wordt geleverd met een zogenoemde standaard content library. Dit is content voor een verscheidenheid aan domeinen waaronder Sales, Inventory en Finance. BIRDS is standaard geschikt voor diverse bronsystemen zoals Dynamics BC, F&SCM en Exact Globe. Hierdoor hoeft u het wiel niet meer zelf uit te vinden! Doordat verschillende organisaties dezelfde standaard gebruiken, wordt de content continu uitgebreid en verbeterd. U bent met het BIRDS BI platform toekomst vast, bijvoorbeeld bij nieuwe versies van bronsystemen of de transitie naar de cloud. De inhoud van het model is bovendien voorzien van duidelijke omschrijvingen en u kunt altijd een laatste versie van de bijbehorende documentatie genereren.

Met BIRDS heeft u dus snel de beschikking over rapportageonderwerpen waarvoor de logica al is uitgezocht en die in een centraal datawarehouse voor uw organisatie beschikbaar is. U hoeft niet alles meer zelf te doen, maar heeft expertise achter de hand in de organisatie van Hillstar waar u met uw vragen terecht kunt.

Expertise van Hillstar

Hillstar richt zich sinds 2012 op Business Analytics en heeft veel BI expertise in huis. Zowel van bronsystemen, bedrijfsprocessen, als de opzet van een BI omgeving. Als Hillstar hebben wij onze expertise samengebracht in onze eigen BI-oplossing BIRDS. In BIRDS is door de eenduidige datastroom altijd op eenzelfde wijze de brondata te achterhalen en is de content opgezet volgens dé standaard in de BI wereld: de feiten-dimensie structuur. Hierdoor wordt het maken van rapportages eenduidig, makkelijker en leuk! 

Dus wilt u ook een centraal BI model, bent u geïnteresseerd in de standaard content library of wilt u gewoon eens sparren met onze BI experts over uw BI mogelijkheden? Neemt gerust contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink