Hillstar logo web small

Is Microsoft Power BI de vervanger van Excel?

13 oktober 2020
Edward Rozendaal

Excel en Power BI gaan hand in hand. Hoe haal je het meeste eruit?

Met de komst van Power BI, zullen we nog niet allemaal massaal afscheid nemen van Excel. Er verandert echter wel het een en ander. We hoeven bijvoorbeeld geen gebruik meer te maken van allerlei Add-ins in Excel. Het is de bedoeling dat Power BI zal fungeren als een self-service analytics hub en daarmee dus dé centrale plek wordt om data te bekijken en analyseren.

Waarom Power BI en Excel samen gebruikt blijven worden

  • Ad hoc rapportage blijft het makkelijkst in Excel
  • Excel heeft een knop om data naar Power BI te laten gaan
  • Kennis van formules in Excel helpen je in Power BI

De afgelopen jaren is er door Microsoft flink geïnvesteerd om Excel ook als Business Intelligence-tool te kunnen inzetten. Met de verschillende Add-ons, lukt dat erg goed. Al wordt Excel met al die extra plugins wel een duur programma aangezien je voor die functionaliteit de Office ProPlus of Office 365 E3 licentie nodig hebt. De plugins die bij die licentie horen, zorgen ervoor dat de opties krachtiger worden. Veel mensen kunnen moeiteloos met Excel werken. Dit wordt met tools als Power Query, Power Pivot, Power Map en Power View alleen maar beter. Het opschonen van data, doorzoeken en filteren van miljoenen rijen informatie en maken van visualisaties is makkelijk mogelijk met deze middelen.

Power BI proberen in de vernieuwde demo

Complexiteit achter Power BI

Het is echter wel redelijk complex, omdat je zelf moet zorgen voor het datamodel achter de rapportages. Je moet goed weten waar je de data vandaan haalt. Met de Business Intelligence oplossing van Hillstar is dat anders. Doordat wij ervoor zorgen dat alle data al gestructureerd en opgeschoond wordt in het Data Warehouse, hoeft Excel enkel nog velden te tonen.

Je hoeft dan zelf geen datamodellen meer te bouwen. Daar heb je voordeel mee wanneer je Excel blijft gebruiken als BI-tool, maar ook wanneer er voor Power BI wordt gekozen. Die tool haalt de data ook uit een bron, je moet dus goed weten of je de goede bron met de juiste definities gebruikt. Definities, rechten en bijvoorbeeld KPI's zijn daarom vastgelegd in een Data Warehouse.

Business Analysten willen graag de vrijheid zelf een rapport in elkaar te zetten en op die manier hun vraag te beantwoorden. Nu is dat vaak lastig en hebben ze daar toch een IT'er voor nodig. Dat stopt wanneer je gebruik maakt van de juiste middelen. Power BI, het Data Warehouse en de juiste BI-strategie zorgen voor een hoge gebruikersadoptie. In de kern gaat het om de waarde die je uit data haalt. Vragen die gesteld worden, moeten simpel en snel worden beantwoord. Daarom is het belangrijk dat je een strategie kiest. Gebruikers van Business Intelligence oplossingen, gebruiken vaak nog steeds Excel om kleine ad-hoc rapporten in elkaar te zetten.

Is Microsoft Power BI de vervanger van Excel?

Terugkomend op de vraag of Power BI de vervanger van Excel zal zijn, kunnen we stellen dat dat vooral afhangt van de strategie die je wilt hanteren. Wil je de waarde van de data die vastligt in een ERP-systeem en andere databronnen meer benutten, dan is het slim te kiezen voor Power BI. In die zin is Power BI ook een vervanger, aangezien het ongeveer dezelfde functionaliteit bevat als Excel met alle plugins die nu beschikbaar zijn. Het is dan alleen nog een kwestie van lagere kosten en een simpeler manier van werken.

Heb je echter een lijstje van verkopen in een bepaalde winkel in Excel toegestuurd gekregen en wil je daar even snel een rapport van maken, dan blijft Excel toch nog steeds het programma waarin je dat snel kunt doen. Conclusie: Power BI is de vervanger voor mensen die de uitgebreide versie van Excel gebruiken. In andere gevallen, lekker met Excel blijven werken!

Bekijk live hoe uw financiële overzicht eruit ziet in een interactief rapport

Standaard Power BI voor Microsoft Dynamics NAV, AX D365 FO, BC en Exact Globe web

Power BI specialisten

Bij Hillstar werken we volledig binnen de Microsoft BI stack. Van de technische structuur tot aan de mooie dashboards, alles is standaard Microsoft. Het voordeel daarvan is dat u de meeste tooling al in huis heeft en dat alle systemen makkelijk met elkaar communiceren.

Voor de komst van Power BI waren al onze consultants al volledig op de hoogte van dashboarding en rapportage tools van Microsoft. De toevoeging van een nieuwe oplossing was daarom ook geen grote stap. Inmiddels zetten wij Power BI in bij al onze klanten. Zij vertalen de vraag vanuit de business naar een dashboard dat iedere dag een up-to-date antwoord geeft.

Het gaat om de vertaling van data naar de taal die de business spreekt. We hebben allemaal behoefte aan gemak. Hoe fijn is het dan dat het pad dat je bewandeld al deels is uitgestippeld. We gaan van een blik in het verleden, naar een kijk op vandaag en daaropvolgend zien we hoe de toekomst er waarschijnlijk uit zal zien.

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink