Hillstar logo web small

Operational Intelligence vs Business Intelligence: Wanneer gebruik je welke Intelligence?

24 februari 2021
Edward Rozendaal

Dit blog is geschreven door Nick van de Lagemaat

Operational Intelligence en Business Intelligence overlappen in sommige gebieden met elkaar. Zo levert BI vaak ook een aantal KPI’s die als Operational Intelligence (OI) kunnen worden gezien. Er is echter een groot verschil. Dat zit voornamelijk in de snelheid waarmee OI-inzichten beschikbaar zijn. Het biedt real-time sturingsinformatie waarmee operationele processen gemanaged kunnen worden. Dankzij de continue stroom aan informatie over de belangrijkste doorlopende bedrijfsprocessen, kunnen de medewerkers zich richten op zaken die gelijk aandacht vragen.

Naast inzichten waarop direct gehandeld dient te worden, biedt OI de organisatie ook informatie waarmee de dagelijkse processen geoptimaliseerd en gestroomlijnd kunnen worden. Vaak worden OI en BI samen gebruikt om diepere analyses over de bedrijfsvoering uit te voeren: zo worden kansen tot verbetering op zowel detail- als globaal niveau zichtbaar. Voor Operational Intelligence ligt de te behalen winst vooral in de korte termijn: aanpassingen in een proces worden vrijwel direct zichtbaar in de overzichten. 

In de dagelijkse praktijk is Operational Intelligence in elke sector aanwezig. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Voorraadstanden monitoren in de Logistiek;
  • Opportunities bijhouden voor Sales;
  • In kaart brengen van de openstaande tickets van een Customer Service afdeling.

Hillstar maakt zelf ook gebruik van OI. Zo maakt Sales gebruik van verschillende KPI's voor leads en opportunities. En ons eigen Customer Succes Team houdt alle openstaande en binnengekomen tickets bij met een Power BI Dashboard live op een TV, zichtbaar voor de hele afdeling. Worden de marges overschreden, dan wordt er opgeschaald en gekeken waar de bottleneck zit. 

Door alleen nieuwe data in te laden wordt de verwerkingstijd van de data aanzienlijk korter, hierdoor is het mogelijk om ingevoerde data snel presenteerbaar te maken in de Power BI rapportages. Deze ‘live’ data zorgt ervoor dat medewerkers meer betrokken zijn en ook gevoel hebben bij de stand van zaken. Power BI biedt ook de mogelijkheid om Email alerts in te stellen op kritische KPI's, zo blijven prestatie binnen de marge en kun je ingrijpen voor een marge wordt overschreden.

Waar de CEO op 1 januari het target van het nieuwe jaar bekendmaakt, wordt dat pas concreet wanneer je ook met iedere medewerker kijkt naar dat doel en aangeeft waar je staat. Concluderend kun je stellen dat Operational Intelligence er met een efficiënt en snel werkend datamodel voor zorgt dat er direct actie ondernomen wordt op basis van de gegenereerde inzichten. Anders dan BI, dat meer wordt ingezet om strategische keuzes te maken en te kijken naar lange termijn trends. In een ideale situatie gebruik je dus OI én BI parallel aan elkaar. 

Meer weten over hoe Hillstar kan helpen met het inzichtelijk maken van uw bedrijfsprocessen? Neem dan contact met ons op via sales@hillstar.nl we denken graag met u mee!

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink