Talen

Power BI in 2016, een jaar van vooruitgang!

Power BI in 2016, een jaar van vooruitgang!

Power BI in 2016, een jaar van vooruitgang!

Als we terugkijken op 2016, zien we een jaar waarin heel veel is gebeurt. Je kunt je nu bijna niet eens meer voorstellen hoe Power BI eruit zag op 1 januari 2016. De mogelijkheden waren nog maar een beperkt deel van wat ze nu zijn. Hillstar heeft in 2016 een aantal bedrijven wegwijs gemaakt in Power BI. Ik neem je mee in de nieuwe mogelijkheden die 2016 ons heeft gebracht.

De eerste nieuwe features die Power BI vorig jaar een sprong vooruit brachten, waren See Data en Export Data. Opties die vooral voor gebruikers van een rapport interessant zijn. Dus wanneer je niet de maker van het rapport bent, maar wel iets met de data wilt doen en je de juiste rechten hebt. Met deze opties kun je de data kopiëren en bewerken.

April was de maand waarin er wat lijnen zichtbaar werden. De See Records knop en Trend Lines werden beschikbaar. Trend Lines is handig om te zien wat de trend in een bepaalde ontwikkeling is, maar nog handiger is de Dynamic Reference Lines optie die in augustus kwam. Daarmee kun je makkelijk een mediaan aanbrengen of een gemiddelde zien.

Hillstar Business Intelligence levert waardevolle Power BI rapportages en Analytics

Power BI proberen?

Visueel feest

Power BI is een oplossing die geschikt moet zijn voor iedereen. Iedere rol binnen de onderneming moet de inhoud snappen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er een rode draad in een rapport zitten. Het moet intuïtief zijn. Het Power BI team heeft daar vorig jaar in verschillende stappen aan gewerkt, maar zal daar dit jaar verdere stappen in maken. Een van de grote stappen is dat je nu een thema aan de rapporten kunt geven. Je kunt ze ‘branden’ met het logo en bijvoorbeeld een achtergrond van jouw bedrijf. Een rapport gaat meer leven en wordt makkelijker door gebruikers geadopteerd.

Om verder in te spelen op de intuïtie van gebruikers, zijn er sinds april 2016 nieuwe conditional formatting features. Daar gaat ons hart sneller van kloppen. Je ziet in één oogopslag welke resultaten afwijken van de norm en ook direct of het positief of negatief is. Een saai lijstje wordt op die manier iets waar je direct actie op kunt ondernemen, want je wilt groene cijfers in plaats van rode.

Verdere verbeteringen op het vlak van charts is dat er een grid is toegevoegd. Je hoeft dus niet meer op het ook te kijken of de ene grafiek wel precies onder de ander staat (snap to grid).

Als afsluiter voor het visuele feest dat het team vorig jaar heeft gecreëerd, kwam aan het eind van het jaar de ArcGIS Maps for Power BI by Esri beschikbaar. Geologische data over verkopen, financiën, voorraad en bijvoorbeeld productie zijn nu nog makkelijker te gebruiken.

Snel tot de kern

Een veelgevraagde optie was om sneller te kunnen filteren. Bijvoorbeeld in een lijst met producten. Dat kan nu snel en simpel. In oktober werd ook het zoeken in bepaalde perioden simpel door de Date Slicer. Prachtig, maar het scherm werd een beetje vol met al die mooie grafieken en slicers. Daarom werd in november de Dropdown Slicer geïntroduceerd. Daarmee bespaar je veel kostbare ruimte om data in te tonen.

Data tonen werd makkelijker door de toevoeging van 22 nieuwe bronnen die standaard met Power BI te koppelen zijn. Ook dit jaar is het Power BI team druk om daar een groot aantal nieuwe bronnen aan toe te voegen.

Kortom, Power BI staat nog steeds aan het begin van iets moois en groots. Al beginnen de contouren inmiddels wel duidelijk te worden. De kinderschoenen zijn uit en de groeispurt is begonnen. Zorg dat je begrijpt wat Power BI kan en start met het vernieuwen van Excel rapportages naar Power BI.