Hillstar logo web small

Power BI licentievormen, deze smaken zijn er

11 december 2018
Jochen Haalboom

Er zijn binnen Power BI een aantal licentiemodellen (Power BI Free, Pro, Premium, Embedded en Report Server). Ieder model kent een aantal voor-en nadelen. We helpen je met dit blog graag een stap verder richting een goede keuze.

Allereerst is er een belangrijk verschil tussen individueel en company niveau. Op individueel niveau kies je voor Power BI Free of Pro, op company niveau is er keuze uit Power BI Embedded, Premium en Report Server. Wat je nodig hebt, hangt vooral af van de wensen die binnen de onderneming leven. Wil je alleen je eigen cijfers inzichtelijk maken, dan is Power BI Free voldoende. Daar zitten veel functionaliteiten in en is daarmee volledig genoeg voor 'eigen gebruik'. Maar wanneer je dashboards en rapporten wilt delen, moet je een Power BI Pro licentie hebben. Dat is nu precies waar de kracht van Power BI ligt.

Wat krijg je wanneer je kiest voor Power BI Free?

De gratis variant van Power BI is behoorlijk compleet. Sinds 1 juni 2017 is deze versie completer gemaakt en kun je Power BI via de standaard connector verbinden met business apps die je gebruikt. Er komen constant connectoren bij, dus grote kans dat de door jou gebruikte app er tussen staat.

Vervolgens modelleer je deze gegevens en maak je er een rapport van. Embed die op een publieke website en je data gaat de hele wereld over. Je hebt overal toegang tot je data en kunt dat op een visueel sterke manier overbrengen. Je belangrijkste inzichten zijn nu nog één klik van je verwijderd!

Live Power BI dashboards zien?

Bekijk onze vernieuwde demo

Functionaliteiten in Power BI Pro

Power BI Pro is geschikt voor bedrijven die hun hele onderneming een niveau omhoog willen brengen op het gebied van Analytics. Door Power BI in te zetten in een bredere datastrategie, gaat data leven. Binnen afdelingen zijn mensen getraind om de KPI's per afdeling inzichtelijk te maken en zorgen zij ervoor dat iedereen de informatie heeft die zij nodig heeft om beter te presteren. Door onder andere on-premise databases te ontsluiten en ze vervolgens ook delen binnen de organisatie. Een Free user kan dat niet. Daarnaast is de Pro user gemachtigd om Packages te maken en te distribueren naar een App. Users met de juiste rechten kunnen die rapporten vervolgens bekijken. De Pro user bepaalt welk deel bepaalde rollen kunnen zien.

Is Power BI Premium iets voor mij?

Deze licentievorm is een soort huls. Het geeft je als gebruiker niet veel meer functionaliteit, maar zorgt er wel voor dat de snelheid van Power BI is gegarandeerd. Power BI Premium wordt organisatiebreed uitgerold. Dat houdt in dat je met deze licentievorm voor de hele organisatie Power BI hebt. Je Pro Users maken en distribueren de dashboards door de organisatie. Je koopt met Power BI Premium meer capaciteit & een centrale uitrol van Power BI. In plaats van een gedeelde server, krijg je een dedicated serverruimte voor jouw organisatie. Dat levert uiteraard een performance voordeel op.

Naast de kosten voor de Power BI Premium licentie, hoef je geen extra kosten te maken om per user rechten om data te kunnen embedden aan te schaffen.

Kortom, Power BI Premium is bedoeld voor bedrijven die vanaf ongeveer 100 Power BI users hebben of naar zulke aantallen willen. Daarvan heb je een klein deel dat de rapportages maakt en verder gebruikers in verschillende gradaties. Al die gebruikers moeten constant toegang tot rapportages hebben en daarmee is ook de wat hogere prijs te rechtvaardigen. Kijkend naar de concurrentie, is de prijs alsnog zeer competitief.

Power BI Premium pricing

Waarom zou ik Premium gebruiken?

Voor grotere organisaties die klaar zijn voor een volgende stap in rapportage, is Power BI Premium onmisbaar. Met Power BI Premium, zet je rapportages en dashboards in het hart van de organisatie. Je deelt simpel rapporten binnen èn buiten de organisatie. Heb je bijvoorbeeld leveranciers die je inzicht wilt geven in een bepaald bedrijfsproces, dan kan dat.

Daarnaast hoef je dan geen losse licenties meer aan te schaffen voor Power BI Embedded. Dat is eigenlijk niet veel meer dan rapporten uit Power BI die geplaatst kunnen worden in allerlei Apps. Het voordeel daarvan is dat je werknemers inzicht kunt geven in hun werkzaamheden, zonder dat zij daarvoor uit hun business app hoeven. Je ziet daarin hoe je Power BI inzet om gegevens en zelfs machines inzichtelijk te maken.

Power BI Report Server en Embedded bevinden zich binnen Power BI Premium. Het idee daarachter is dat je daarmee makkelijk kunt opschalen naar de cloud. Het embedden van rapporten binnen bedrijfsapplicaties is een standaardoptie binnen Premium. Report Server is bedoeld om vanuit een veilige on-premises omgeving te werken en gevoelige data daar ook in te laten staan. De cloud omgeving is vervolgens de plek waar je rapporten en dashboards in opgeslagen zijn. Zo maak je optimaal gebruik van het hybride model.

Wanneer een paar Pro licenties niet genoeg zijn

Power BI Premium kost een stuk meer dan €8,40 per maand per user. Dat is ook logisch. Als je naar de concurrentie kijkt, zie je dat je daarmee nog steeds goedkoop af bent met Power BI Premium. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen van Power BI met die van Qlik of Tableau. Allebei redelijk soortgelijk in opties en functionaliteit.

Als je voor Power BI Premium kiest, heb je volgens Gartner wel direct de meest veelbelovende BI-tooling in huis. Iedere maand zorgen de updates binnen Power BI weer voor een positieve verrassing.

Wat is Power BI Premium Dedicated Capacity?

Microsoft heeft wereldwijd grote machineclusters die sign-ins, query processen en bijvoorbeeld Machine Learning afhandelen. Alle 'standaard' Power BI gebruikers maken gebruik van 'Shared Capacity'. Microsoft zorgt ervoor dat er niet een paar gebruikers zijn die een groot deel van die capaciteit opslokken. Maar voor de grootverbruikers is er dedicated capaciteit.

De verandering van shared naar dedicated capacity is enkel aan de achterkant merkbaar. De gebruikers binnen de onderneming merken niets van de verandering. Zij vinden de rapporten en dashboards zoals daarvoor op dezelfde plek en op dezelfde manier.

Voor bedrijven in een gereguleerde industrie heeft Microsoft binnen het Premium programma een optie om niet geheel met een cloud te hoeven werken. Power BI Report Server is een manier om gevoelige data achter een firewall te laten staan en toch gebruik te maken van Business Intelligence met Power BI.

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink