Talen

SQL Server 2017: De meest intelligente database tot nu toe

SQL Server 2017: De meest intelligente database tot nu toe

SQL Server 2017: De meest intelligente database tot nu toe

Microsoft heeft het eerste database platform aangekondigd met geïntegreerde toepassingen voor Artificial Intelligence. In de technology preview van SQL Server 2017 worden R en – voor de eerste keer – Python ondersteund. Verwacht wordt dat tijdens Microsoft Data Amp de preview release wordt geïntroduceerd met in-database ondersteuning voor een bibliotheek van machine learning functies.

De Microsoft Server 2017 preview geeft developers de mogelijkheid om met de Python/R interface vergaande deep-learning jobs te draaien op afbeeldingen, text en andere ongestructureerde data. Deze analyses worden ook in de database opgeslagen. Hierdoor zijn veel hogere verwerkingssnelheden mogelijk gemaakt.

Naast Microsoft SQL Server 2017 is ook Microsoft R Server 9.1 aangekondigd. Dat is nu uitgebreid met ondersteuning voor Hadoop en Spark.

Microsoft geeft aan dat SQL Server “ingebouwde AI” bevat, omdat het voor-getrainde neurale netwerkmodellen bevat voor bijvoorbeeld sentimentanalyse. Daarnaast ondersteunt het SparklyR, SparkETL en SparkSQL, samen met GPU-ondersteuning voor neurale netwerken.

Wat betekent dit voor Business Intelligence?

SQL Server bevat veel meer dan de database engine. Gereedschappen, zoals Reporting Services (SSRS) en Analysis Services (SSAS), zijn al lang een belangrijk onderdeel van de waarde propositie van SQL Server. Reporting Services profiteerde van een grote revisie in SQL Server 2016 en er komen nog meer verbeteringen in SQL Server 2017 met ondersteuning voor de opslag van Power BI-rapporten in een SSRS-exemplaar. Deze mogelijkheid is groot nieuws voor organisaties die om verschillende redenen niet binnen de Cloud willen werken. Daarnaast voegt SQL Server 2017 ondersteuning toe om de Power Query-gegevensbronnen in SSAS-tabelmodellen uit te breiden. Deze mogelijkheid betekent dat tabular modellen data kunnen bewaren van een breder scala aan gegevensbronnen dan het momenteel ondersteunt, zoals Azure Blob Storage en Webpage data.