Hillstar logo web small

Vliegt uw Dynamics data al door het hele bedrijf? Met BIRDS wel!

15 oktober 2020
Jochen Haalboom

Microsoft levert met Dynamics 365 een behoorlijk compleet ecosysteem van diverse oplossingen die elkaar versterken. Na de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Business Central of Finance & Operations is het eenvoudig om een koppeling te maken naar Power BI en direct aan de slag gaan met de eerste inzichten! Echter zijn organisaties die een dergelijk ERP-systeem implementeren vaak van zodanig formaat dat de standaard inzichten lang niet afdoende zijn of deze onvoldoende flexibiliteit bieden.

Vaak zien we dat er binnen het team Finance en/of IT een verantwoordelijke voor rapportages wordt aangewezen en men zelf het een en ander gaat produceren. Deze positie is best lastig. Deze persoon is met meerdere disciplines bezig, namelijk ERP en BI, vaak nog eens naast andere werkzaamheden! Hij of zij moet de vraag van de business kunnen achterhalen, daar kritische vragen over kunnen stellen, kennis hebben van de datastructuur binnen de ERP-omgeving en ook nog begrijpen hoe deze data getransformeerd, gemodelleerd en gevisualiseerd wordt. Dat kan makkelijker!

Om het leven wat makkelijker te maken zijn een aantal zaken nodig. We pellen deze af door te beginnen met de discussies die vaak spelen.

1: De data klopt niet

Dat kan natuurlijk niet en logischerwijs de doodsteek voor een succesvolle implementatie en adoptie van BI. Hoe kun je goede keuzes maken als het fundament waarop je dat doet al niet klopt? Discussie om de correctheid van data ontstaat vaak doordat diverse mensen hun eigen rapportages maken, maar ook omdat gegevens niet of onjuist worden ingevuld in de bronsystemen. De een hanteert het fiscale jaar en de ander het kalenderjaar, de een hanteert formule x voor het berekenen van de omzet en de ander formule y… en zo ontstaan al verschillen.  Het kost veel tijd om dit te corrigeren en vraagt om een goede begeleiding en training van collega's. Verkeerde beslissingen op basis van verkeerde data kunnen tot fors tegenvallende resultaten leiden.

Met de inzet van BIRDS wordt uw BI infrastructuur uitgerust met een Datahub waarbinnen data uit diverse bronnen samenkomen en vervolgens in een (tabular) model wordt geladen. Vervolgens wordt de data in Power BI rapporten gevisualiseerd. Iedereen kijkt dan naar dezelfde gegevens, met éénduidige definities, die zijn na zorgvuldige validatie tot stand zijn gekomen en leveren binnen korte tijd volledige rapportages.

2: Rapportages maken kost veel tijd en geld

Wij zien rapportage als een essentieel deel van het IT-landschap van moderne bedrijven. Het is daarmee ook logisch dat hiermee een investering gepaard gaat. Echter kost het maken van een groot aantal rapportages 'vanaf scratch' onnodig veel meer dan de standaardproducten die op de markt zijn. Beschouw het als het verschil tussen massaproductie en maatwerk. Als uw afdeling of uw leverancier na zes maanden bijvoorbeeld een verkooprapport oplevert, dan is dat een duur rapport geworden. Terwijl de structuur van de data vanuit Microsoft Dynamics ERP vaak gelijk is. Binnen BIRDS wordt dan ook direct na implementatie een ruime hoeveelheid rapporten geleverd. Dit geldt als een vliegende start en als katalysator van data naar inzicht. Om een beeld te geven, met BIRDS leveren we dashboards voor Verkoop, Voorraad, Inkoop, Debiteuren, Crediteuren, Grootboek, Projecten en Productie. Binnen 10-15 dagen! (Afhankelijk van complexiteit en formaat van het project)

3: Het resultaat van BI is minimaal

Als deze discussie ontstaat is er iets niet goed gegaan met de implementatie. Vaak is het laatste deel, de adoptie, mislukt. Een succesvolle implementatie gaat als een vuurtje door de organisatie. 'Die rapporten kan ik ook wel gebruiken', hoor je dan van een collega van een afdeling die nog niet met BI werkt. Op het moment dat rapportages alleen ingezet worden op een finance of salesafdeling, dan haal je lang niet uit BI en ERP wat erin zit. Die laatste noemen we expliciet, omdat Business Intelligence vaak dient als het gezicht op een ERP-omgeving. Platte lijsten met data zeggen niets, transformeer je die echter tot grafieken en diagrammen en zet je resultaten af tegen de tijd, locatie, verkoper of een andere dimensie, dan geeft die data ineens een bepaalde koers aan. Zet deze lijn voort per afdeling en wijs per afdeling een enthousiasteling aan die ervoor gaat zorgen dat er KPI's leiden tot betere resultaten!

Power BI dashboards met BIRDS bekijken?

Ga naar de demo

Wellicht spelen er binnen uw organisatie discussies omtrent BI die wij hier niet hebben benoemd. We helpen ze graag de wereld uit met BIRDS, onze standaard BI oplossing. Deze bestaat uit een Datahub om diverse bronnen samen te voegen tot één versie van de waarheid en een complete set reeds ingerichte rapportages in Power BI. Daarmee stellen we gebruikers van BIRDS in staat om de implementatie van Power BI van enkele maanden naar enkele weken te verkorten, zonder aan flexibiliteit of mogelijkheden in te boeten!

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink