Hillstar logo web small

Waar koop je Digitale Transformatie eigenlijk? En de rol die BI daarbij speelt!

26 november 2020
Edward Rozendaal

Staat er binnen uw organisatie ook regelmatig ‘Digitale Transformatie’ op het scherm tijdens strategische sessies? Iedereen kent inmiddels de voorbeelden van bedrijven die de noodzaak om te veranderen naast zich neer hebben gelegd. Of die het veranderingsproces te laat zijn gestart. En waar dat toe heeft geleid. Natuurlijk heeft digitale transformatie veel te maken met IT en software oplossingen. De vraag is echter of je digitale transformatie simpelweg op de prijslijst van je IT-leverancier staat. 

Het antwoord op die vraag is natuurlijk Nee! Integendeel, het veranderproces dat is verbonden met deze transformatie wordt gedomineerd door de zogenaamde ‘menselijke factoren’. Zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een heldere toekomstvisie. Duidelijke communicatie over de doelstellingen en de onderliggende strategie. Commitment van alle betrokkenen en de daarbij behorende interne support. En heel belangrijk: consistent voorbeeldgedrag vanuit directie en management.   

Vanzelfsprekend vormen IT-oplossingen een belangrijk onderdeel van een succesvol transformatie-proces. Maar de impact van de software wordt vaak overschat. We kunnen gerust stellen dat de daadwerkelijke bijdrage van IT aan uw totale project succes lager ligt dan 50%. De rest doet u zelf met uw team. Daarin is communicatie van groot belang. De visie van de directie zou door de gehele organisatie moeten weerklinken. En dus ook in het IT-landschap vervlochten zitten.

Onder IT worden vaak invoerprogramma’s verstaan. U kent allemaal de Sharepoint integratie die drie keer over moest. Of de Dynamics implementatie die extra tijd kostte. Ze verliezen direct aan draagvlak en worden in het slechtste geval door sommige gebruikers terzijde geschoven. Business Intelligence is echter een visualisatie-oplossing. Daarmee laat je zien wat er werkelijk gebeurt. Zet BI daarom in om het nieuwjaarsdoel door de hele organisatie te laten horen en iedereen aan te lijnen dat ook te halen.

We hebben een aantal vragen opgesteld die de directie van iedere organisatie zichzelf zou moeten stellen voordat zij serieus met digitale transformatie starten: 

  • Begrijpen we wat digitale transformatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
  • Zijn we bereid en gemotiveerd om te veranderen?
  • Hebben we een duidelijke visie en strategie op wat we willen veranderen? 
  • Zijn wij bereid en in staat om voortdurend het goede voorbeeld te geven? 
  • Welke KPI’s zijn voor wie van belang en eenvoudig te volgen?
  • En wat gebeurt er als het project mislukt? Of als we helemaal niets doen?

Organisaties die de tijd nemen om deze vraagstukken op directie niveau gedegen te bespreken voordat het project van start gaat vergroten de kans op een succesvolle uitkomst!   

Gerelateerde artikelen

Standaard alle rapportages beschikbaar

Essentiele rapportages in Power BI

Start met de meest eenvoudige manier om een complete Business Intelligence omgeving uit te rollen. 
Start met BIRDS!
Meer lezen

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink