Hillstar logo web small

Wat bepaalt de kwaliteit van een BI en Analytics partner?

27 februari 2019
Jochen Haalboom

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]Wat bepaalt de kwaliteit van een BI en Analytics partner

Hoe vaak hoor je het bestuurders niet zeggen: “We hebben ongeveer ééns per maand enig zicht hoe het de afgelopen tijd gegaan is”… En dan de andere: “Eigenlijk weet ik niet goed hoe het er nu voorstaat, kunnen we daar eens induiken”, en die derde: “Waarom zagen we dit niet aankomen”..

Het kleurt de drie behoeftes als het gaat over beslisinformatie. Weten hoe het gegaan is en wat daar de factoren van waren. Weten hoe het er nu voor staat en waarom er geanticipeerd moet worden, en weten op basis van data, wat er gaat gebeuren, en hoe daarop in te spelen.

De vraag

Om aan de informatiebehoefte invulling te geven is het cruciaal de juiste vragen te stellen:

  1. Waar stuur ik het bedrijf en mijn processen op, wat zijn mijn succesfactoren.
  2. Is er data voorhanden in bronsystemen of extern om de juiste stuurinformatie te krijgen.
  3. Met welke technologie moet dat bij elkaar gebracht worden.
  4. Hoe moet dat gevisualiseerd worden.
  5. Hoe kan ik op basis daarvan voorspellen.
  6. Wie kan dat realiseren en beheren.

 

Omdat al deze vragen tegelijkertijd spelen, en de meeste ondernemers bezig willen zijn met hun missie en core business, is het cruciaal in dit proces de juiste BI & Analytics partner te selecteren.

Het antwoord is niet…

Dan volstaat het vaak niet om bij een detacheerder een (Power)BI consultant in te huren, omdat je dan zonder stuur en visie start aan een project, de bovenstaande vragen niet beantwoord krijgt, en een goede kans maakt héél véél uren te maken zonder gewenst resultaat.

De andere valkuil is om bij de ERP leverancier een rapportage of BI consultant in te huren. Dan gaat gegarandeerd het ERP systeem het informatieaanbod dicteren (en beperken), in plaats van dat de business behoefte centraal staat.

Een derde valkuil is om zelf aan de slag te gaan, en alles bij elkaar te brengen in excelsheets en gekluste koppelingen. Dan is het altijd maar weer afwachten wie met welke versie van welke sheet rekent en of de output klopt. Dat geeft natuurlijk hele amusante meetings, maar het helpt niet echt bij het besturen…..

 

Het antwoord…

Een goede BI & Analytics partner onderscheid zich door vier kernelementen:

De partner heeft de juiste, goede (en de leukste) mensen qua technologische en businesskennis, vaardigheden, motivatie en creativiteit.

Verder levert de BI & Analytics partij het juiste technologische framework en de (software) componenten die nodig zijn om een stabiel, onderhoudbaar en beheersbaar platform neer te zetten, zonder dat het een enorme inspanning kost om het te bouwen en te onderhouden.

Een andere cruciale factor is de methodiek (of het gebrek daaraan) die de partner kenmerkt. Hoe helpt hij je van een (al dan niet latente) informatiebehoefte naar continue inzichtelijke en actuele beslisinformatie?

Tot slot is het cruciaal dat de partner in staat is de beheerrol op zich te nemen, en zorgt voor een continue, geborgde beschikbaarheid en monitoring van de omgeving, terwijl hij ook als vraagbaak kan fungeren bij de zich voordoende issues en nieuwe vragen.

 

Een voorbeeld

Niet zo lang geleden begonnen we bij een fashionretailer. We installeerden ons framework voor Fashion, en publiceerden de standaard meegeleverde dashboards voor Retail en Fashion. Na een eerste instructie en inventarisatie, behandelden we de Sales- en Purchasedashboards. De constatering was, dat er reeds jaren verkeerd ingekocht werd qua maatboog, kleur, aantallen, en bestelgroottes. Nog diezelfde week kon het inkoopbeleid worden omgegooid en een veel hoger rendement gerealiseerd. Zo snel kan het gaan, en zo waardevol kan het zijn. Met de juiste partner, en de juiste mensen, de juiste keuzes maken!

Hillstar

Bij Hillstar zorgt Hillstar Innovation onder leiding van Thomas van Buren, voor een actuele state-of-the-art suite aan BI & Analytics producten met oplossingen voor Wholesale, Retail en Fashion. Voor Automotive, Projectservice en Bouw. Voor Productiebedrijven en Ledenorganisaties. Dat zorgt voor een quick start, en voorkomt dat je zelf je framework, datawarehouse, dashboards en analysetools helemaal zelf moet verzinnen.

Hillstar Managed Services staat voor continuïteit, beschikbaarheid, monitoring, maar ook voor een servicedesk met gegarandeerde responstijden voor het beantwoorden van vragen, oplossen van issues en doorvoeren van changes en installaties.

De drie Hillstar Professional Services teams (Dynamics NAV en BC, Dynamics AX en D365FO, en Beyond) staan voor de begeleiding, implementatie en uitbouw van de BI en Analytics oplossingen bij klanten vanaf de eerste dag en daarna.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_empty_space height="15px"][vc_single_image image="8066" img_size="full" qode_css_animation=""][vc_empty_space height="15px"][vc_column_text]The Academy

En vanaf 1 maart is daar de pijler van kennis aan toegevoegd. The Hillstar Academy: Een instituut waar de gebruiker desgewenst zelf leert in Power BI zijn visualisaties te bouwen via de standaard Power BI Basics en Advanced trainingen. Waar de klant leert beheeractiviteiten rondom ons BI framework zelf op te pakken. En die de klant leert om vanuit visie met de mogelijkheden van BI om te gaan. Die zonodig ook een maatwerktrainingspakket kan bieden.

Daarnaast is het een Academy die HBO-ers, zij instromers en academici via het Young Data Professional Program opleidt tot beginnend BI & Analytics Consultant. Dat daarna onze Data Queens en Kings via het Extended Professional Program doorontwikkelt tot volledig allround consultants die de breedte van architectuur, datawarehouse, en visualisatie overzien. Die op basis van een gesignaleerde businessbehoefte het hele traject met een klant kunnen doorlopen en rondom de 6 eerder gestelde vragen kunnen begeleiden. Van KPI´s tot architectuur. Azure, Machine Learning, Datafactory. Van procesmodellering tot visualisatie. Van brainstormen en mindmappen tot datavalidatie.

Vraag je je soms af… : “Hoe kan het dat we ongeveer ééns per maand enig zicht hebben hoe het de afgelopen tijd gegaan is”, Verzucht je soms: “eigenlijk weet ik niet goed hoe het er nu voorstaat, kunnen we daar eens induiken”, of vraag je je af: “Waarom zagen we dit niet aankomen”…dan..

 

Be a Hillstar & fly..!

Neem dan contact op met Hillstar, maak kennis, en ontwikkel die...

Wim Everts MSc.

Directeur Operations Hillstar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Welkom bij Hillstar

Wij geven bedrijven het vermogen betere beslissingen te nemen op basis van data. Dat doen we door gebruik te maken van Microsoft technologie en onze kant en klare BI oplossing BIRDS.
neem contact op

Contact

Landjuweel 1
3905 PE Veenendaal
The Netherlands
Contact met SupportContact met Sales
Hillstar logo web small
FD Gazellen 2020 logo wit
Microsoft Gold partner logo wit
pencilmoonprinterexitfilm-playlocationcalendar-fulllaptopunlink