Talen

Wat is BI (Business Intelligence)?

Wat is Business Intelligence

Wat is BI (Business Intelligence)?

Business Intelligence. Er wordt veel over deze term geschreven. We leggen je uit wat het is en wat je ermee kunt! En hoe ziet de dag van een Business Intelligence Consultant eruit? Lees er alles over.

Business Intelligence is een paraplubegrip

Business Intelligence (of BI) wordt omschreven als het verzamelen van informatie binnen de eigen handelsactiviteit. Denk hierbij aan financiële data of gegevens over verkopen, voorraden, ingeplande uren, afname per klant, beslissingsprocessen. Of trends op het gebied van economie, technologie en cultuur binnen. Dat kan binnen het bedrijf, maar zeker ook buiten het bedrijf zijn. Onderliggend doel van het verzamelen en analyseren van deze data is om het om te zetten in informatie die helpt beslissingen makkelijker te maken.

Wat je met Business Intelligence wilt bereiken, hangt samen met de strategie van een bedrijf. Ligt de focus op de lange termijn, dan gebruik je het anders dan wanneer je op de korte termijn focust. Business Intelligence is altijd een oplossing om vanuit de strategie van een onderneming een voordeel te creëren ten opzichte van concurrentie of bijvoorbeeld de markt te verslaan. Het staat daarmee centraal in de onderneming. Business Intelligence is daarmee te gebruiken als Performance Management tool, Finance rapportage of bijvoorbeeld als Balanced Scorecard. Maar dan vanuit één bron van de waarheid.

Business Intelligence in drie lagen

Je kunt Business Intelligence onderverdelen in drie lagen:

  • Business Intelligence als technologie: Deze laag is voor iedereen interessant, maar wordt alleen door de IT mensen gezien. Binnen deze laag wordt de betrouwbaarheid, snelheid en flexibiliteit geboord.
  • Business Intelligence als ondersteuning: Hierbij werken verschillende mensen op allerlei afdelingen binnen het bedrijf met BI en verzamelen en analyseren zij de data die ‘hun’ afdeling genereert. Het ondersteunt ze in het maken van een betere beslissing.
  • Business Intelligence als denkwijze: Welke data is er beschikbaar en hoe kunnen we die inzetten om processen slimmer en beter te maken? Als je zo denkt, ga je volledig op in de gedachte achter Business Intelligence.

 

Hoe ziet de dag van een Business Intelligence consultant eruit?

Onze Business Intelligence consultants zitten bijna altijd bij de klant. Afhankelijk van de lengte van het project wordt een andere aanvliegroute gekozen. Een korte implementatie start meestal met een verkenning van de KPI’s. Wat wil je zien? De Business Intelligence Consultant legt vervolgens verbanden tussen de vraag en de data die beschikbaar is. Vervolgens zorgt hij of zij ervoor dat de bronnen aan elkaar verbonden zijn in het Data Warehouse. Door voor iedere rol de behoeften te bekijken, krijgt iedere afdeling Business Intelligence dashboards en rapportages die ze helpen processen beter te organiseren.

Meer weten over Business Intelligence? Bekijk de Power BI demo en zie welk voordeel het je levert!