Talen

We hebben BI, en nu? Vijf tips voor breder gebruik!

We hebben BI, en nu? Vijf tips voor breder gebruik!

We hebben BI, en nu? Vijf tips voor breder gebruik!

De aanschaf van een BI-tool maakt je nog geen datagedreven organisatie. Vaak weten de mensen die met BI werken wel hoe de oplossing eruit ziet en wat je ermee kunt, maar Business Intelligence gaat om het in dienststellen van data voor de hele onderneming. Een datagedreven organisatie is slim, wendbaar en een stuk effectiever dan bedrijven die geen gebruik maken van hun eigen data. Laat staan data van buitenaf. Daarom hebben we een paar tips opgesteld om meer uit Business Intelligence te halen.

Tip 1: Laat zien wat je doet! Denk na over welke dashboards geschikt zijn om aan de hele onderneming te laten zien. Wat is interessant voor iedereen? Dat kunnen gewerkte uren, gewonnen opdrachten of bijvoorbeeld geproduceerde artikelen zijn. Laat bijvoorbeeld zien hoe het nu gaat ten opzichte van een maand geleden. Data gaat dan veel meer leven. Daarnaast gaan collega’s zien waar jullie mee bezig zijn en werk je op een natuurlijke manier naar tip 2.

Tip 2: Vraag je collega’s om met ideeën te komen. Vaak begint Business Intelligence op één afdeling. De CFO wil bijvoorbeeld graag sneller, makkelijker en betrouwbaarder kunnen rapporteren. BI is echter veel breder dan alleen een financiële tool. Kijk bijvoorbeeld naar een productiedashboard op een tv in de productieruimte. Iedereen is aangehaakt en weet wat er op de afdeling gebeurt. Deze tip gaat hand in hand met de derde tip. Soms moet je met de volgende tip aan de gang omdat deze tip niet veel oplevert.

Tip 3: Organiseer een BI’erfest. Flesje bier, korte presentatie en laat maar komen die ideeën. Probeer van tevoren met een van je ‘fans’ uit de business iets voor te bereiden. Je hebt dan een soort interne klantcase en kunt daarmee laten zien wat mensen van je kunnen verwachten. Pak een thema aan zoals Datadiscovery. Het vervolg hierop is dat je aan de slag gaat met data binnen de onderneming van allerlei afdelingen. Iedere afdeling beweegt zo naar een datagedreven organisatie.

Schrijf je in voor een webinar voor slimmere Power BI dashboarding
Bekijk Power BI live

Tip 4: Experimenteer met nieuwe technieken. Predictive Analytics is al breed beschikbaar. Kijk eens of je daar iets mee kunt doen. Een afdeling waar je zulke dingen mee kunt uitproberen is bijvoorbeeld planning. Door data uit verschillende hoeken aan elkaar te knopen, worden patronen zichtbaar die een nieuw inzicht leveren in planning. Misschien is het aantal ingeplande uren wel altijd hetzelfde, maar verschilt de vraag, waardoor je soms krap zit en op een ander moment mensen niets doen.

Tip 5: Presenteer data in een visueel aantrekkelijk jasje. Zorg ervoor dat gebruikers geen kennis van techniek nodig hebben om tot hun inzichten te komen. Power BI is daar zeer geschikt voor. Door je te verdiepen in het produceren van waardevolle dashboards lever je enorm veel meerwaarde. Bekijk daarvoor onder andere ons blog met tips & tricks om rapportages visueel naar een volgend niveau te tillen.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant