Talen

Klantcase Dovianus

‘Een snelle manier om zelf eenvoudig rapportages te maken’

Marco van der Jagt, Dovianus

Marco van der Jagt, General Manager Dovianus BV

Waar kwam de vraag naar Business Intelligence precies vandaan?Eigenlijk uit de behoefte om snel actuele gegevens te kunnen inzien en om op een eenvoudige wijze toegang te krijgen tot data uit Microsoft Dynamics AX. Dit was voorheen lastig. Onze IT-partner HSO heeft ons toen de voordelen van BI4Dynamics laten zien. Wanneer je direct met data uit Dynamics AX wilt gaan rapporteren, loop je tegen een aantal nadelen aan. Vooral de flexibiliteit in de rapportages is lastig. Wanneer je gebruik maakt van Excel in combinatie met Business Intelligence voor Dynamics, wordt dat een stuk makkelijker. Daarnaast blijft Dynamics AX goed performen en rapporteert men op basis van data uit het Data Warehouse. Er is veel data in Dynamics AX beschikbaar, maar door de structuur van de data, is toegang daartoe lastig. Wanneer er een oplossing beschikbaar is als BI4Dynamics waarmee je heel makkelijk toegang krijgt tot de data en dus meer data in informatie kan omzetten, is dat heel prettig.

Wat zijn de directe voordelen van het werken met deze oplossing?


Een groot voordeel is dat je een rapport alleen nog maar hoeft te refreshen wanneer het eenmaal is gemaakt. Bij het direct op data uit Dynamics AX rapporteren, moest er voorheen een extern iemand bij komen om dat rapport te maken. Dit kunnen we nu gewoon zelfstandig. Daarnaast is het maken van kleine aanpassingen nu simpel. We hebben nog wel eens de situatie dat we een rapport hebben, maar de data vanuit een andere dimensie willen bekijken. Deze verandering van inzicht is heel makkelijk te maken. Een ander voordeel is de snelheid. Wanneer je de kubus eenmaal hebt opgebouwd en alles op een vlotte server draait, is het een snelwerkende rapportagetooloplossing. Onze Dynamics AX applicatie blijft nu gewoon goed performen en werd voorheen traag wanneer wij gingen rapporteren. Uiteindelijk had het abonnementsmodel om BI4Dynamics af te nemen voor ons ook voordelen. Doordat de BI oplossing voor ons een pilot project was, was de mogelijkheid om de software te huren een prima oplossing. We gebruiken de tool nu enige tijd en zien dat de tool ook echt de inzichten biedt in onze data waar we naar op zoek waren.

‘Als het rapport gemaakt is, hoeven we het alleen te refreshen om altijd up-to-date te zijn’

Waar hebben jullie Business Intelligence op ingezet?


Wij hebben het voornamelijk ingezet om trends te zien en cijfers te beoordelen. Het is voor ons vooral een tool om operationele rapportages uit het systeem te halen. Dus de inkoop-en verkoopgerichte rapportages. Er worden zes kubussen gebruikt. Daarmee kunnen we veel makkelijker voldoen aan de rapportagebehoefte van ons Amerikaanse moedermaatschappij. Zij kregen de cijfers voorheen ook al op dezelfde manier aangeleverd als nu, maar het is voor ons een stuk makkelijker geworden om rapporten te maken. Aan onze eigen rapportagebehoefte is ook een stuk makkelijker te voldoen. We kunnen nu simpelweg marges en verkoopcijfers per producttype per regio of land zien. Dat is zo uit BI4Dynamics te halen.

Hoe verliep de implementatie?


Goed. Met ondersteuning van HSO, stond de oplossing binnen een aantal dagen en konden we al standaard rapporten draaien. Daarna zijn we gestart om onze eigen rapporten te bouwen. Wat direct naar boven komt, is de wijze waarop wij data in Dynamics AX invoeren. De data die in Dynamics AX wordt ingevoerd, wordt ook als data getoond in je rapportagetool. Een goed advies wanneer men met een BI tool van start gaat, is om op voorhand na te denken op welke wijze je waarover wilt gaan rapporteren. Uiteindelijk wordt dus zowel je data-invoer als de manier waarop wij inzicht krijgen in onze data beter met onze Business Intelligence tool.

Dopak Dovianus werkt met Business Intelligence voor Dynamics AX

Eind jaren ‘70  zag Dopak de vraag naar een betere manier om monsters te nemen. Ze zagen dat de oude manier van werken niet accuraat was, kans op vervuiling had en een milieuprobleem kon vormen. Het antwoord: Het Dopak® sampling-system. Dit werd al snel de internationale standaard voor performance en kwaliteit in kosteneffectieve monstersystemen voor vloeistoffen, gassen, vloeibare gassen en vaste stoffen.

Dopak produceert tegenwoordig zeer verfijnde en state-of-the-art monster-apparatuur.  Ze genieten een brede acceptatie in de chemische en petrochemische industrie. Maar ook in de farmaceutische en biotechnologische industrie groeit de vraag. We blijven innoveren en ontwikkelen constant nieuwe producten voor verschillende toepassingen.