Talen

‘Wij zijn nu in staat veel sneller te schakelen’

Hoe gebruiken jullie BI bij Kapiteyn?


We wilden een beter inzicht in hoe de handel zich verhoudt over verschillende landen, maar ook per product/marktcombinatie, per klanttype, per producttype. Door de BI oplossing die Hillstar bij ons heeft geïmplementeerd, krijgen we daar veel meer inzicht in en veel sneller informatie over. Het gevolg daarvan is dat we ook een stuk beter kunnen schakelen. Dat is in de huidige markt zeker noodzakelijk.

Voordelen


  • Snel inzicht in markten
  • Doorsnedes per producttype
  • Stuurinformatie direct beschikbaar
  • Groot aantal standaard rapportages

Wat is Kapiteyn voor bedrijf?


Kapiteyn Flower Bulbs is een familiebedrijf dat inmiddels 90 jaar bestaat. Nog 10 jaar en dan proberen we het predicaat ‘Hofleverancier’ binnen te slepen. Vier generaties terug is de familie Kapiteyn uit Lisse vertrokken en hebben in Breezand een kwekerij opgezet. Dat resulteerde in export, veredeling en natuurlijk productie. De export vindt momenteel plaats in bijna 50 landen, met 30 vertegenwoordigers.

Naar welke markten verschepen jullie je producten?


Wij hebben te maken met twee soorten klanten. Grootverbruikers zoals bloemenkwekers en de retailmarkt. Voor consumenten worden de verpakkingen in onze productie verpakt en op een display gezet. Dat wordt vervolgens naar de winkelier gestuurd in de periode dat de klant dit ook verwacht. We zorgen dus dat de dahlia’s, lelies en gladiolen in het voorjaar in de winkels staan en tulpen en hyacinten in het najaar.

De professionele markt gebruikt onze producten om potten te vullen of snijbloemen te produceren. De Calla’s worden aan die markt het best verkocht.

Hillstar Business Intelligence strategie voor Microsoft Dynamics AX, NAV en PowerBI

Ook weten hoe je succesvol BI implementeert?

Lees in het whitepaper ‘Van tools naar strategie’ hoe je met een IT-oplossing een bedrijfsbrede verbeterslag kunt maken!

‘We kunnen nu heel simpel zien hoe de verkoop in land A het doet ten opzichte van land B’

Hoe zijn markten veranderd de afgelopen 90 jaar?


Bij de grootwinkelbedrijven is op dit moment een grote concurrentiestrijd gaande. Veel exporteurs zijn daardoor de afgelopen jaren verdwenen. Van 500 exporteurs tien jaar geleden naar minder dan 100 op dit moment. Partijen worden steeds groter en je moet steeds innovatiever zijn om anders dan de ander te zijn om de handel toch binnen te halen.

 


Bij de professionele gebruiker zien we de afgelopen drie jaar een enorme groei in China. We hebben daar tien jaar geleden een proef gedaan. Die is destijds mislukt omdat de markt in China daar op dat moment nog niet rijp voor was. Drie jaar geleden hebben we die proef echter nog een keer gedaan en bleek dat dit wél het goede moment was. We zijn daar momenteel een van de grootste leveranciers van Calla’s. Dat houdt in dat we zaken doen met alle grote broeiers van China. Op dit moment is dat echt ‘booming business’.

Hillstar BI Kapiteyn logo

Kapiteyn levert oplossingen als het gaat om bloembollen. In consumentenverpakkingen voor de retailer, maar ook bloembollen voor broeiers van bloembollen op pot of snijbloemen. Overal ter wereld helpen zij hun klanten hun omzet per vierkante meter te verhogen met bloembollen. Dat doen zij reeds 90 jaar!