Talen

Klantcase Royal Jongbloed

‘Iedereen ziet nu het belang van correcte data’

Hylke Britstra van Jongbloed werkt met BI4Dynamics

Hylke Britstra, Royal Jongbloed

Waarom zijn jullie met BI4Dynamics gaan werken?


Wij kenden de oplossing van Hillstar al enige tijd, maar vanuit onze organisatie was er te weinig vraag naar een dergelijke rapportage en analyse-tool. We hebben het toen even geparkeerd. Toen er na verloop van tijd echter meer projecten werden uitgevoerd en door onze mensen meer data in Microsoft Dynamics AX werd ingevoerd, steeg ook de vraag naar de resultaten. We konden wel rapporten maken met de data uit AX, maar dat kostte teveel tijd. We hebben er daarom voor gekozen om BI4Dynamics alsnog te implementeren. Daarmee kunnen we makkelijk getallen verbinden en analyses een stuk sneller maken.

 Welke eisen stellen jullie aan een BI-tool?


Een van de eisen was de betrouwbaarheid van de data in een rapport. We moesten er zeker van zijn dat de gegevens zouden kloppen. Wij hebben een speciale ‘Jongbloed-kubus’, waarin we alle kubussen aan elkaar koppelen. Ook wel een eis was dat we de maatwerkvelden vanuit AX makkelijk konden opnemen in het Microsoft SQL Data Warehouse. Bijvoorbeeld de groepen die wij hebben toegevoegd. Zo werken wij met groepen klanten en producten en bijvoorbeeld specificaties van producten.

‘De snelheid van de weergave maakt iedereen enthousiast’

Rapporteren was altijd een zaak van de IT-afdeling. Hoe zien jullie dat nu?


Bij Royal Jongbloed werken eigenlijk bijna alle afdelingen met BI. De gebruikers kunnen daar ook zelfstandig mee werken. Soms moeten er nog wel zaken door Finance gecontroleerd worden. Wat er vaak gebeurt, is dat er vanuit de organisatie een vraag komt voor een rapport dat dagelijks gebruikt wordt. Om er zeker van te zijn dat alles klopt, worden die rapporten door Finance in elkaar gezet. Vervolgens kan iedereen binnen de onderneming de actuele gegevens uit een rapport halen dat iedere nacht wordt bijgewerkt.

Hoe reageren jullie mensen op BI4Dynamics?


Je ziet in het begin altijd dat sommige mensen het direct oppakken. Anderen zijn wat terughoudend en willen eerst zien wat een oplossing voor hen betekent. Twee studenten bedrijfseconomie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben daarom als afstudeeropdracht bij ons de wensen rondom BI-rapportages onderzocht en van daaruit workshops gehouden en rapporten gemaakt om de medewerkers van Jongbloed hierin te ondersteunen. We zien dat mensen die de data invoeren, nu ook gegevens uit Business Intelligence voor Dynamics AX kunnen halen. Het besef dat data van belang is, is een stuk groter geworden. De gegevens die onze mensen nu invoeren, moeten kloppen. Anders zien we dat gelijk terug in de rapportages.

Welke analyses kunnen jullie nu makkelijker maken?


Het bijhouden van kosten is nu een stuk makkelijker. We hebben onze machines nu bijvoorbeeld ook aan het Data Warehouse gekoppeld, waardoor we het onderhoud van onze machines kunnen meten. Daarnaast proberen we zo breed mogelijk te kijken. We kunnen met Business Intelligence vooral snel dwarsdoorsnedes maken op klant- of artikelgroepen. Uiteindelijk willen wij zien waarom een product goed of minder goed verkoopt. Dat kan met Business Intelligence voor Dynamics AX.

De meeste data hadden we al, maar het maken van de analyses is een stuk makkelijker geworden. Voorheen zagen we dat er in een bepaalde periode een bedrag was uitgegeven. Nu kunnen we per afdeling zien waar de kosten naartoe zijn gegaan. Wanneer er dan iets niet klopt, zien we dat ook direct. Bijvoorbeeld wanneer kosten op een verkeerde afdeling geboekt zijn. Dat soort dingen komt niet aan het licht wanneer je direct vanuit AX rapporteert, maar wel in de rapporten uit BI4Dynamics. De kwaliteit van onze data is daarmee ook verbeterd.

Royal Jongbloed Hillstar Business Intelligence

Royal Jongbloed is een onderneming met ruim honderd werknemers. Het bedrijf is gevestigd in Heerenveen en bestaat uit een grafisch bedrijf (drukken en binden) en een uitgeversgroep (verschillende uitgeeffondsen van boeken en tijdschriften). Beide businessunits houden zich bezig met de kernactiviteit van Royal Jongbloed: het produceren en verkopen van bijbels en bijbelgerelateerde producten.

Jongbloed is in 1862 gestart als drukkerij in Leeuwarden en is uitgegroeid tot een uitgeversgroep die met verschillende merken een grote diversiteit aan christelijke uitgaven op de Nederlandse markt aanbiedt en mede dankzij de drukkerij wereldwijd bekendheid geniet.