Talen

Klantcase Van der Pol en Zonen

‘BI4DYNAMICS zorgt dat we met een druk op de knop periodes kunnen vergelijken’

Hillstar Van der Pol met Business Intelligence voor Dynamics

Hans Kamphuis, Hoofd Administratie D. van der Pol en Zonen B.V.

Wat was de aanleiding om naar een Business Intelligence oplossing te zoeken?


‘Voor rapportagedoeleinden maakten we gebruik van een report server, maar de rapporten waren te statisch. We beschikken binnen Dynamics over een grote hoeveelheid data, maar konden daar eigenlijk niet genoeg informatie uit halen. Dus wilden we sneller en flexibeler de data kunnen analyseren. Voorheen moest er dan altijd een consultant komen om een specifiek rapport te maken. Om die reden wilden we een BI-oplossing. We kunnen daarmee zelf snel de benodigde informatie bij elkaar zoeken.’

 

Waar gebruiken jullie BI concreet voor?


‘Rapportage is een van de belangrijkste zaken. We gebruiken het voor de analyse van verkoopresultaten. Met BI4Dynamics hebben we dagelijks inzicht in de belangrijkste zaken, zoals in- en verkopen, productie en omzet-resultaten. Ons bedrijf heeft een strategie voor de komende jaren. Nu kunnen we ook veel beter zien of we op koers liggen om het doel van de strategie ook daadwerkelijk te behalen. We volgen wekelijks wat er geproduceerd is en wat de resultaten daarvan zijn. Wanneer er nu een vraag vanuit Sales komt om te kijken naar de afzet van een bepaalde klant te kijken, dan kunnen we dit nu eenvoudig vergelijken met afzet van dezelfde periode vorig jaar. Dit kan nu met een klik op de knop. Hillstar heeft hiervoor een meetwaarde gemaakt, waarmee we nu niets zelf meer hoeven te programmeren, maar simpelweg gegevens kunnen opvragen.’

 ‘Wat hebben we ingekocht en tegen welke prijs’, dat kunnen we nu meteen beantwoorden 

Hoe is BI4Dynamics bij jullie verschillende afdelingen ontvangen?


‘Vanuit de financiële kant wil je gewoon snel je resultaten kunnen beoordelen, maar de sales, inkoop en productie willen ook graag inzicht. ‘Wat hebben we ingekocht en tegen welke prijs’, is een vraag van een inkoper die we nu gewoon meteen kunnen beantwoorden. Daarnaast willen we graag periodes bekijken. Nu is dat bij ons lastig, want wij hebben in Microsoft Dynamics AX een boekhoudperiode gedefinieerd van 5-4-4 weken voor het 1e kwartaal, maar voor het 2e kwartaal 4-5-4 weken, dit maakt de vergelijking met voorgaand jaar lastig. De mensen van Hillstar hebben ervoor gezorgd dat we een selectie kunnen maken, waarbij we onze rapportages altijd in de ‘boekhoudmaanden’ kunnen maken in plaats van de kalendermaanden. Dat is voor ons een enorm voordeel. De in- en verkoopprijzen van onze producten zijn daarmee nu een stuk makkelijker inzichtelijk te maken met name in de vergelijking met een voorgaand jaar. Voor iedere afdeling dus een oplossing waar ze mee kunnen werken.’

Waarom hebben jullie voor Hillstar gekozen?


‘Wij werken met AX2009 dat door SBA Solutions geïmplementeerd is en IT-partner WSB Solutions doet onze technische ondersteuning op het gebied van onze ERP-oplossing. SBA heeft een goede verhouding met Hillstar, maar wat vooral van belang was bij de keuze voor Hillstar, was dat zij bekend zijn met Microsoft Dynamics AX. Dat was een van onze voornaamste voorwaarden. We hebben natuurlijk wel naar meerdere aanbieders gekeken. We waren onder de indruk van de oplossing die Hillstar ons bood en daarom hebben we hen als onze BI-partner gekozen.

Hoe is de implementatie gegaan?


‘Prima, wat ons betreft. Het is erg efficient en geheel naar tevredenheid verlopen. Al onze wensen zijn vervuld met de huidige oplossing, maar als er nieuwe vragen vanuit de organisatie komen, kunnen we daar vaak ook vlot antwoord op geven. Doordat het contact met Hillstar vlot verloopt, krijgen we vaak snel een oplossing op onze vragen. Met name de oplossing op de boekhoudperiodes die niet gelijk lopen aan de kalendermaanden was voor ons een grote uitkomst.

Van der Pol Hillstar BI4Dynamics

Het bedrijf D. van der Pol en Zonen B.V. is ontstaan in 1885. Joost van der Pol begon in dat jaar met de verkoop van roomboter aan huis en via markten. Lopend met een juk met twee zware manden is dit het begin van het familiebedrijf wat zich tot vandaag bezighoudt met het product roomboter. Via paard en wagen, T-ford en legerauto’s is de distributie vandaag op de meest efficiënte wijze ingericht.

Tot 2000 zijn verschillende generaties Van der Pol werkzaam geweest en hebben leiding gegeven aan de opbouw van het bedrijf. Naast het product boter is vanaf 1975 ook de productie en verkoop van basisdegen ontstaan als core-business activiteit.

Vanaf 1989 is D. van der Pol en Zonen B.V. als zelfstandige werkmaatschappij onder de familie holding “Dairy Trading International B.V.” geplaatst.