Talen

Zelf dashboards maken in Power BI. Handig of onbegonnen werk?

Zelf dashboards maken in Power BI. Handig of onbegonnen werk?

Zelf dashboards maken in Power BI. Handig of onbegonnen werk?

Power BI wordt door Microsoft gepusht als Self-Service Analytics. Dat insinueert dat iedereen het kan. En dat klopt. Iedereen kan dashboards bouwen in Power BI. Dus waarom zou je dat dan nog laten doen? 

1: Power BI vergelijkbaar is met Word. De simpele dingen kan iedereen. Iets complexere dingen, zijn redelijk simpel op te lossen door op internet te zoeken naar hoe anderen het gedaan hebben. Maar wanneer het complex wordt, vraag je iemand om je te helpen. Je moet kennis van een uitgebreide achterkant hebben en de datastructuur snappen om de waarde uit de data te onttrekken.

2: Daarnaast is Power BI een frontend analytics tool. Dat houdt in dat je het inzet om de data een gezicht te geven. De kracht van Business Intelligence is echter dat je data combineert vanuit meerdere bronnen en daar waarde uit haalt. Dat doe je door bijvoorbeeld Machine Learning in te zetten en Predictive Analytics te genereren. Power BI is in zo’n geval prachtig om gegevens in weer te geven, maar je kunt het niet gebruiken om diepgaande Business Intelligence op uit te werken.

Hillstar Business Intelligence levert waardevolle Power BI rapportages en Analytics

Power BI ervaren?

3: Dan is er nog de snelheid waarmee een Power BI consultant een dashboard maakt. Die zal beginnen met het ontdekken van de behoefte van de gebruiker. Maar omdat hij iedere dag bezig is met het maken van dashboards voor allerlei business users, weet hij wat er nodig is om de informatiebehoefte van die rol te bevredigen. Zodoende ontvangt de gebruiker een dashboard dat direct compleet is.

4: De vierde reden om niet zelf Power BI dashboards te maken is dat Microsoft in korte tijd heel veel veranderingen heeft doorgevoerd en nog steeds bezig is met een hoop nieuwe ontwikkelingen. Onze Power BI consultants komen regelmatig samen. Ze werken iedere dag met Power BI en de bijbehorende tooling zoals Azure Active Directory (AD), R scripting en bijvoorbeeld Machine Learning (ML). Daardoor hoeven ze zich niet eerst te verdiepen in de werking van de tooling. Dat scheelt een hoop tijd en frustratie.

Maar wat kan ik dan wel zelf?
Zoals beschreven is PowerBI een frontend analytics tool. Een oplossing waarmee je makkelijk en snel inzicht in trends krijgt. Voor de dagelijkse rapportages waar een hele afdeling op draait, is het handig op z’n minst samen met een ervaren PowerBI consultant samen te werken. Maar persoonlijke dashboards kun je prima zelf bouwen. Je kennisniveau moet dan wel redelijk zijn, anders loop je snel tegen problemen aan. Er is een standaard kennisniveau waarop het lonend is om zelf met Power BI bezig te zijn. Eigenlijk net als met Excel. Op het moment dat je echt ingewikkelde dingen wilt zien, neem dan contact op met een van onze Power BI consultants. Zij delen hun ervaring graag en vinden het leuk om samen met de gebruiker een product te maken dat volledig voldoet aan zijn eisen.